La Pavoni

Milujete espresso a cappuccino, a nechcete být odkázáni jen na svou oblíbenou kavárnu? Stále více z vás si kupuje domů různé přístroje na přípravu kávy a často investujete i větší částky. Možností je spousta a záleží pouze na typu kávovaru. U výběru vašeho nového kávovaru buďte opravdu opatrní a postupujte podle několika bodů.

Pokud chcete kvalitní stroj, navštivte specializovanou prodejnu s kávovary a kávou. V obchodním domě moc dobré technologie nepořídíte.

Nechte si vybraný kávovar ukázat a pokud možno si ho vyzkoušejte.

Celkově dávám přednost kávovarům, které nemají vestavěný mlýnek. I když existují i takové, které jsou kvalitní a snadné na obsluhu.

Chtěla bych se dnes zaměřit na kávovar, který mám sama doma. Postupně jsem se ke kávě propila a nyní si život bez ní nedokážu představit. Volba kávovaru pro mě byla jasná. Miluji staré stroje, jako je Faema E61 a ostatní. Zároveň doma nemám tolik místa na velký kávovar, ani nechci platit velké účty za elektriku. Proto jsem zvolila kávovar La Pavoni, v té nejzákladnější verzi. Tento kávovar funguje na principu pístového čerpadla, kdy stlačením páky vytváříte potřebný tlak. Takové kávovary se vyráběly a používaly dlouho před slavnou Faemou E61. Dodnes se s nimi můžete v pár kavárnách setkat, hlavně v zahraničí.

Připravíte na něm skvělé espresso a navíc má i tryskou, kterou našleháte pěnu na cappcuccino srovnatelnou s pěnou v kavárně. Navíc je to nádherný stroj s historií. Mačkat tlačítka by mě opravdu nebavilo…

Volba mlýnku byla jasná ještě víc 🙂 Mahlkönig Vario home snadno nastavíte, pracuje na principu grind on demand a nezabere tolik místa. Snadno ho nastavíte na různé hrubosti mletí, pokud si připravuje i jinou kávu, než espresso.

Postup:

Do mlýnku sypu jen tolik kávy, kolik spotřebuji. Používám čerstvě praženou výběrovou kávu, pro práci na La Pavoni je to obzvláště důležité.

(Používám různé druhy kávy, tentokrát Has been coffee, odrůda: Ethiopia ogawa, zpracování: natural, cup profile: Blueberry, blackberry, dark fruit).

Mlýnek mám nastavený na jemné mletí a upravuji ho vždy po prvních dvou připravených kávách.

Kávovar naplním filrtovanou vodou, uzavřu a zapnu. Do 15 minut je nahřátý.

Do nahřáté páky umelu čerstvě praženou kávu. Používám trochu větší dávku, protože pak chuť jednodruhových káv více vynikne. Upresuji tamperem a nasadím do kávovaru. Pod páku dám nahřáté šálky a zvednu páku nahoru. Počkám několik vteřin a poté pomalu stlačuji páku směrem dolů. Začne vytékat espresso. První dvě kávy nejsou úplně tak dobré, proto používám až ty další. Stejně postupuji i v kavárně. První kávu z kávovaru nikdy nedostane zákazník.

Tryska na šlehání mléka je relativně hodně slabá, ale při správném náklonu našleháte krásnou pěnu. Použijte malou Motta konvičku, naplňte ji mlékem do poloviny. Mléko je nejlepší plnotučné a vychlazené. Nejlépe našleháte pěnu, pokud vložíte trysku do zobáčku konvičky, jako to vidíte na fotce. Pomalu klesejte při šlehání konvičkou směrem dolů.