Pěstování kávovníků

Vypěstujte si svůj vlastní kávovník

Pokud patříte mezi kávové nadšence, pěstování kávovníků by měla být skoro samozřejmost. Kávovníky jsou krásné a nenáročné rostliny, které můžete pěstovat i doma. V bytě máte většinou perfektní podmínky.

Na plantážích rostou kávovníky v prostředí, kde je stabilní teplota, tak jako u vás doma. Ideální teplota pro kávovníky se pohybuje mezi 20 – 30°C.

Z výletu v Columbii jsem si přivezla pár zelených zrnek v pergamenu. Pergamen je slupka – obal, ve kterém je zrnko schované a chráněné. Zrnka jsem se rozhodla zasadit a vypěstovat si tak vlastní kávovníky.

V Columbii kříží různé odrůdy kávovníků, nejčastěji Caturru a Catuai. Po dlouhém výzkumu vyšlechtili odrůdu Castillo, kterou nyní používá velké množství kolumbijských farmářů. Více informací o této odrůdě najdete zde: www.cafedecolombia.com

Po zkušenostech z Columbie jsem vysadila kávovníky stejně, jako je sázejí na plantážích. Zrna v pergamenu jsem rozmístila pravidelně do květináče s pískem a potom překryla vrstvou písku.

A pak jsem kávovníky zalívala a čekala a čekala… Těm mým to trvalo více než 6 týdnů, už jsem to málem vzdala. Po šesti týdnech se začala zrna klubat pomalinku na povrch.

Zhruba za 10 dní již vyklíčila všechna zrnka a vyrostla do výšky asi 4 cm. Je krásné mít květináč plný zrnek na stonku, vypadá to legračně.

Za dalších 14 dní, kdy kávovník pravidelně zalíváte (vody nesmí být moc), začnou praskat první zrnka. Uvnitř jsou schované dva zelené lístky.

Za měsíc na to jsem měla květináč úplně zelený.

Po 4 měsících od zasazení začínají mít malé kávovníky druhé patro lístků. Kávovníky se mi už ani nevešly do jednoho květináče, takže jsem je přesadila a písek nahradila zeminou.

Kávovníky začnou po několika letech kvést a můžete sklízet své vlastní plody. Máte doma již větší kávovník?

Ještě jedna rada na konec. Kávovníky nesnáší mráz a ostré slunce. Pokud jedinkrát přejdou mrazem, umírají. Naopak slunce jim může spálit listy.

Držím palce i vám s pěstováním kávovníků!